close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej

     

  • AKTUALNOŚCI

  • 10 sierpnia 2014

    Polska jest największym eksporterem jabłek na świecie. W latach 2012/2013 wyprzedziła Chiny. Sprzedała ponad 1,2 mln ton tych owoców. O zachowanie unikalnego smaku starych odmian jabłoni dbają polscy biolodzy. Ambasada RP w Bagdadzie prezentuje najpopularniejsze odmiany polskich jabłek.

    Polscy sadownicy zainteresowani eksportem jabłek do Iraku mogą zapoznać się z informacją w zakładce Baza Ofert Współpracy. Najpopularniejsze i najbardziej lubiane w Polsce odmiany jabłek to:

     

     

    Papierówka (Oliwka Żółta, Inflancka)

     

    Jedna z najbardziej znanych odmian pochodząca z krajów nadbałtyckich. Skórka żółta lub białawożółta, miąższ soczysty, na początku kwaskowaty, w pełnej dojrzałości słodkokwaskowaty. Mniej dojrzałe owoce świetnie nadają się do surówek i ciast. Dojrzałe do jedzenia prosto z drzewa. Plony wczesne, co drugi rok.

     

    Kronselska

     

    Odmiana znaleziona we Francji w 1869 roku. Skórka zielonożółta ze słabym, różowawym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny. Nadają się do jedzenia na surowo. Zbiór na początku września.


    Antonówka Półtorafuntowa (Śmietankowa)

     

    Odmiana z 1888 roku. Owoce z cienką, żółtawobiałą skórką. Miąższ biały, lekko aromatyczny, wyraźnie kwaskowaty. Świetnie nadają się na dżemy, kompoty, susz. Dojrzewają od początku września.

     

    Królowa Renet (Złota Reneta)

     

    Angielska odmiana uprawiana już w XVII wieku. Miąższ białawożółtawy, zwięzły, średnio soczysty, winno-kwaskowaty, z korzennym posmakiem. Można jeść na surowo lub przerobić.  Zbiór w drugiej połowie września. Owoce przechowamy nawet do końca grudnia.

     

    Kosztela

     

    Odmiana polska, rozpowszechniona w XIX wieku. Skórka słomkowozielona lub zielona. Miąższ zwięzły, soczysty, bardzo słodki. Dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie września. Owoce zerwane w fazie dojrzałości można przechowywać do końca stycznia.

     

     

    Więcej o polskich jabłkach przeczytasz na Polska.pl

     

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: